dilluns, 31 de març del 2008

Assemblea preparatoria del V Fòrum Social Europeu a Malmo

per Mayo Fuster Morell
E-mail: lilaroja@gmx.netSkype


Grup de treball d' eines web de l'Assemblea preparatoria del Fòrum Social Europeu.

V FORUM SOCIAL EUROPEU - MALMO (Suècia): 18-21 Setembre 2008.

1. Informació general
2. Logistica
3. Programa
4. Com inscriure seminaris
5. Costos
6. Proximes reunions preparatòries
7. Openesf.net = Eina de networking activista

1. INFORMACIO GENERAL

El FSE tindrà lloc el Malmo a Suècia del 18 al 21 de Setembre 2008 organitzat pel Comite organitzador nordic format per organitzacions i moviments socials de països escandinaus, incloent Suècia, Dinamarca, Noruega, i Finlàndia. El comite organitzatiu, amb destacada presència de gent jove i dones, està format majorment per sindicats, associacions de medi ambient, solidaritat amb el sud, feministes i pel comerç just.

Els països escandinaus i del nord d'Europa han participat fins ara de forma marginal en el procés dels fòrums i recentment no hi ha hagut grans mobilitzacions en aquests països, per això el procés de mobilització a Escandinàvia ha requerit un gran esforç i hi ha una gran espectació per impulsar el moviment global en aquests països. Apart dels temes habituals en els fòrums, sembla que els grups escandinaus aportaren especialment elements sobre la tematica del canvi climàtic i qüestions medi-ambientals.

Amb el proxim ESF es proposa fer un esforç particular per a ampliar la participació d'Europa de l'Est i Rússia. El Comite organitzatiu està duent a terme missions en països d'Europa oriental i s'està fent un particular esforç per a recaptar fons per a cobrir la participacion de grups d'aquests països. El comite organitzador Noruec ha proposat al Consell Internacional del WSF reunir-se en Malmo just despues del Fòrum, per a assegurar d'aquesta manera la participacion de grups d'altres regions del planeta.

Per últim, en 2010 el FSE tindrà lloc en Istanbul (Turquia). Organitzacions Kurdes han donat suport tambe a aquesta eleccio.

2. LOGISTICA

Malmo està unida a Copenhagen per un pont i un tren (entorn a mitja hora de distància). El FSE tindrà lloc en Malmo en un parc en el centre, una gran via i en un barri periferic. Tres llocs que estan a quinze minuts a peu un de l'altre. S'està preparant l'allotgement amb sacs de dormir en Escoles, campings, i també fent reserves en hostals. Qui vulga dormir en hotel tendra que reservar amb bastant antelació perquè la ciutat disposa de poca capacitat hotelera.

3. PROGRAMA

El programa preveu seminaris, assemblees temàtiques, moltes activitats culturals, una manifestacio el dissabte a la tarda i l'assemblea de moviments socials el diumenge al matí.

El títol del fòrum és: Fer un altra Europa Possible: Est i Oest junts, construint aliances entre lluites i alternatives.

Els eixos temàtics són:
1. Treballar per la inclusio i els drets socials de benestar, serveis públics i béns comuns per a tots i totes.
2. Treballar per un món sostenible, per la soberania alimentària, la justícia mig ambiental i climàtica.
3. Costruir una Europa democràtica basada en els drets, contra la politica de seguretat, per la participació, l'obertura, la igualtat, la llibertat i els drets de les minorias.
4. Treballar per la igualtat de drets i el reconeixement de la diversitat, contra qualsevol forma de discriminacion. Per l'alternativa feminista i contra el patriarcat.
5. Costruir un altra Europa per un món just, pacific i solidari, contra la guerra, el militarisme i les ocupacions.
6. Costruir estratègies pel treball digne i la dignitat de tots i totes, contra la precarietat i la explotacio.
7. Alternatives economicas basades en les necessitats i en els drets de les persones, per la justícia social i economica.
8.Democratitzar el coneixement, la cultura, la educació, la informació i els mitjans de comunicació de massa.
9.Treballar per una Europa d'inclusions i d'igualtats per als i les refugiades i els i les emigrants, lluitant contra qualsevol forma de razisme i discriminació.

Apart estan previstos espais de discussió sobre temes transversals i de relavancia general (Per exemple el balanç de les lluites d'aquests anys, el futur dels Fòrums etc.). Així mateix estan en marxa l'organització i acollida d'espais autonomos auto-organitzats per a la trobada i intercanvi d'activistes amb particulars perspectives o entorn a particulars temàtiques.

4. COM REGISTRAR SEMINARIS

Per a evitar haver de tancar el programa a l'agost a la meitat de les vacances, s'ha avançat les dates de proposta d'activitats. Els seminaris es poden inscriure d'ara fins al 1 de Maig. A partir del 1 de Maig inicia el procés "fusió" de propostes. És aconsellable proposar els seminaris abans del 23 d'Abril que és quan es reune la comisió de programa de tal manera que puguen ja contar amb una visió de conjunt de les propostes.

Per a inscriure seminaris cal anar al lloc: http://www.esf2008.org/

Abans de poder registrar activitats cal "registrar-se" en la web.

Les propostes de seminaris han de cobrir una sèrie de requisits: han de preveure entre els i les oradors una persona de l'Est d'Europa, equilibri de genere i generacional. Aixi mateix s'ha de preveure espai per a la discussió oberta entre els i les assistents.Es tractarà de fusionar les propostes de seminari similars.

La plataforma oberta Openesf.net facilita espai online per al networking entre col·lectius, individus i organitzacions amb interessos comuns que vulguen organitzar activitats conjuntament en el FSE. Així mateix facilita informació actualitzada de les xarxes entorn del FSE i els grups de treball de l'Assemblea Preparatòria Europea (una descripció mes detallada de l'eina baix).

5. COSTOS

Una part del pressupost del fòrum sera coberta amb les donacions d'ens locals i organitzacions del Comite organizatiu Nòrdic. L'altra part es cubrirà amb les quotes de participacion i els costos de seminaris i stands.

Les quotes de participació individual van des dels 10 als 40 euros (depenent el pais de provinença i la condició social) a pagar abans del 17 d'Agost, després augmentaren un poc.

La quota de participació per a les organitzacions més riques és de 250 euros, per a les més pobres 50 euros.

Les sales per als seminaris costen:+ sala 30/50 persones: 50 euro+ sala 50/100 persones: 150 euro+ sala 100/200 persones: 300 euro+ sala 200/400 persones: 800 euro+ sala 400/600 persones: 1200 euro+ sala 1000 o més persone: 2000 euros.
Els seminaris es paguen al final de l'etapa de fusio de propostes, i els costos podran ser dividits entre les organitzacions i col·lectius co-organitzadores de l'activitat.

Els stand costen 180 euro.

6. PROXIMAS REUNIONS PREPARATÒRIES

El grup de programa europeu es reunirà a Malmo el 26 i 27 d'Abril. L'última Assemblea Preparatòria Europea tindrà lloc a Kíev el 6-7-8 de juny.

7. OPENESF .netOpenesf.net:

Lliure - Oberta i fàcil eina per a projectes i networking activista. OpenESF.net és una eina de col·laboració. Et facilita crear automàticament espai per a nous projectes. L'espai de cada projecte conta amb el seu propi sub-domini (Ex: www.openesf.net/NomDelVostreProjecte), pàgines wiki i creació d'e-llistes automàticament (sense requerir permís previ). La Openesf.net és una eina proporcionada per l'Assemblea preparatòria del Fòrum Social Europeu. El seu objectiu és facilitar espai online a qualsevol iniciativa que estiga conforme amb els principis del Fòrum social mundial, així com donar suport el networking entorn al Fòrum Social Europeu.

L'eina l'administra per l'equip web de l'Assemblea Europea.

No tenim res a veure amb multinacional com és el cas de MySpace – New Corporation:Murdoch or Flickr-Yahoo. Considerem important contar amb eines de comunicació autònomes i lliures. L'Eina OpenESF promou la filosofia de l'espai obert. Per defecte les seues pàgines i continguts són públics i remanen oberts per a ser editats per qualsevol persona movent-se per un altra Europe en un món millor; però si cada grup prefereix fer les pàgines del seu projecte tancades i solament visibles als i les participants d'eixe projecte en particular l'eina ho permet.

A baix trobaras algunes xifres de participació i suggeriments sobre per on començar.

- Suggeriments són benvinguts a: http://www.openesf.org/
- Contacte: openesf@lists.openesf.net
- Xifres de participació i suggeriments sobre per on començar:* A finals de Març 2008 hi han 300 persones registrades (La llista de persones registrades està disponible a aquet link : http://openesf.net/people/searchresults?lettersearch=all)
– Per a registrar-se com nou participant@ anar a >>> http://openesf.net/join
* Hi han 75 projectes.
- Visita la llista de projectes i participa en un a >>> http://openesf.net/projects
- Crea un nou projecte a >>> http://openesf.net/projects/create?referer=http%3A//openesf.net/login (La creació de nous projectes està prevista tant si es tracta d'una iniciativa lligada o no a l'organització del pròxim Fòrums Social Europeu que tindrà lloc en Mälmo (Suècia) al setembre 2008)*
- El OpenESF et permet seguir el procés d'organització del pròxim Fòrum Social Europeu.
- Els grups de treball de Comite organitzador Noruec ténen els seus grups de treball en la Open ESF.