dilluns, 14 de maig del 2007

KÈNIA 2007. “Un altre món és possible”

Per Carolina Barber, periodista


El respecte a les persones i el dret a la terra per a dones i homes foren les reivindicacions que mes impactaren a la població Kenyana en la setena edició del Foro Social Mundial celebrat a Nairobi del 20 al 25 de gener sota el lema "la Lluita de les persones les alternatives de les persones"

La presència dels feminismes i dels moviments de la diversitat sexual van ser d'un gran impacte per la població africana que continua sent castigada, amb anys de presó, per manifestar la seva homosexualitat o qualsevol altra orientació sexual. Aquesta va ser la primera vegada que el moviment de Gays i lesbianes africà organitzava actes i feia la seva presentació pública en una carpa.
Les dones vingudes d'arreu del continent africà exigent més protecció per als nens i per a elles en les zones de conflictes bèlics, i una legislació que reconegui el seu dret a tenir propietats i bens, entre ells, per tenir accés a la terra.

L'Estadi Kasarani fou l'espai de treball per a les més de 1000 reunions, 21 assemblees sectorials i més de 1440 organitzacions d'arreu del món que varen assistir al Foro Social Mundial (FSM). En total vora 100.000 persones de les que la meitat eren de Kènia, una quarta part d'Àfrica i la resta d'Europa, Amèrica i Àsia.

Si bé el FSM ha estat qüestionat per que ha estat finançat i patrocinat per grans empreses, i l'exèrcit ha estat l'encarregat d'oferir la seguretat de l'estadi. El que més ha preocupat han estat les manifestacions en contra de l'avortament i la forta presència de moviments religiosos poc respectuosos i més a prop dels fonamentalismes que de la Carta de Principis que promulga el FSM en Porto Alegre. L'Assemblea de Movimients Socials ho ha denunciat i reclama un reglament intern per a que segons quin tipus d'organitzacions no puguin participar en el FSM.

Tot i així, ningú no qüestiona la importància d'aquesta convocatòria per aprofundir en la democràcia participativa i donar veu als exclosos del sistema capitalista re inventat cada any en Davos. Els moviments civils van ajudar a desestabilitzar el consens neoliberal en 1990 i en el 1999 es va crear una xarxa de front comú en contra de la globalització i la guerra. Els pressupostos participatius són una conseqüència directa de Porto Alegre i un tema present en qualsevol gestió pública que es qualifiqui d'esquerres.