dijous, 31 de gener del 2008

per Pilar Gracia Grao. Una altra forma de relació entre homes i dones és possible

per Pilar Gracia Grao

Taula Rodona: “UNA ALTRA FORMA DE RELACIÓ ENTRE DONES I HOMES ÉS POSSIBLE”.

ORGANITZA: PLATAFORMA UNITÀRIA CONTRA LES VIOLÈNCIES DE GÈNERE. Seminari organitzat per la majoria de les 70 entitats de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere.

Ponents: Begonya Serra, Neus Roca, Oriol Rius i Heinrich Geldschläger

Moderadora: Anna Burgués

Coordinació: Mª Pilar Gracia Grao.

VALORACIÓ QUANTITATIVA:

L´assistència a l’acte va ser de 70 persones (59 dones i 11 homes) de diferents franges d’edat.

VALORACIÓ QUALITATIVA:

Els i les ponents, cada un des de la seva experiència professional, van abordar durant 10 minuts d’intervenció el tema de si era possible una nova relació entre dones i homes. Van coincidir en què darrera de la violència de gènere, tot i sent una problemàtica molt complexa, hi ha la cultura patriarcal que perpetua la desigualtat entre els sexes i genera unes expectatives al voltant del que se suposa què és ser dona i què implica ser home. Així mateix, van coincidir en que per canviar aquests estereotips de gènere i aconseguir un nou model social igualitari basat en el diàleg, el respecte, l’empatia, l’assertivitat i l’alteritat és imprescindible la prevenció i que aquesta passa per l’educació dels nois i noies des de les edats més tempranes i que aquesta intervenció no ha de ser puntual i que ha d’implicar a tots els agents educatius (AMPAS, Professorat i alumnat). Per tant, es va proposar començar la intervenció educativa des de les escoles bressol per tal d’aconseguir generacions amb una tolerància zero a la violència de gènere.

També es va abordar el paper dels mitjans de comunicació que perpetuen tot aquest ideari col.lectiu impregnat de la cultura patriarcal.

Així mateix, en Heinrich va explicar el treball de rehabilitació de homes que porten a IRES, explicant que és un programa voluntari on es treballa amb els homes totes les creences i se’ls ajuda a desenvolupar la seva part afectiva-emocional, a controlar la ira i a adquirir habilitats socials, assertives i empàtiques.

L’exposició dels i de les ponents va posar damunt de la taula una sèrie de qüestions per tal de que el públic hi refexionés i pugués fer les seves aportacions, tot creant un debar enriquidor amb la finalitat d’abordar entre tots i totes la greu problemàtica de la violència de gènere i d’intentar buscar solucions consensuades.

Les intervenciones del públic van ser fluïdes. Les i els assistents van destacar l’interès social de la xerrada per la seva novetat, ja que no és freqüent parlar de les relacions entre dones i homes sota una perspectiva de canvi. Va sorgir el tema de la violència de gènere com a conseqüència del Patriarcat en la societat global d´avui i la necessitat d’unes relacions de parella en termes d’igualtat.

Un dels aspectes que es va destacar és que, malgrat la importància i el gran avenç que ha supossat la LLei Integral, la igualtat real d’oportunitats entre dones i homes i la lluita contra la violència de gènere passa per un canvi de mentalitat i aquest sols és possible amb l’educació de les noves generacions i la re-educació de les generacions actuals, el que implica la realització de tot un treball de creixement personal i l’educació de les emocions. I aquesta és una tasca en la que s’ha d’implicar tota la societat perquè totes i tots som agents socialitzadors i, per tant, educatius i preventius.

Així mateix es va parlar de la importància dels mitjans de comunicació a l’hora d’abordar el tema de la violència de gènere i la necessitat de regular l’emissió de certs anuncis publicitaris i programes que perpetuen els estereotips de gènere.

VALORACIÓ GLOBAL:

Per tot el que s’ha exposat, la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere considera que aquestes xerrades serveixen com a punt de partida de totes les tasques que queden per a dur a terme, en el sentit de treballar junts dones i homes per a aconseguir un canvi en les nostres relacions d’una manera més igualitària, per la via de la prevenció en la violència de gènere.

Així mateix, insistim en la idea de que les intervencions puntuals de concienciació ciutadana són necessàries perquè és com sembrar una primera llavor, tot creant una fisura en el pensament en la mesura en que s’aporta una mirada crítica de la societat que pretén crear un dubte raonable, primer pas necessari per iniciar el canvi, però que és imprescindible no quedar-nos en les actuacions puntuals, sinó que aquesta concienciació i sensibilització és quelcom que s’ha de fer dia a dia.

PLATAFORMA UNITÀRIA CONTRA LES VIOLÈNCIES DE GÈNERE