dissabte, 30 de gener del 2010

Resistències i alternatives populars llatinoamericanes al neocolonialisme europeu

Per Mony Monell
30 de gener del 2010 al FsCat




Aquest taula rodona va estar organitzada per Enlazando Alternativas, Red Birregional Europa – América Latina y el Caribe, i l' Assemblea Bolivariana de Catalunya, i es va articular al voltant dels interessos i estratègies polítiques i comercials europees a l’Amèrica Llatina, les resistències populars i les alternatives econòmiques que s’estan proposant, tant a nivell local com regional. Hi va haver una presència majoritaria de dones joves, sobretot llatinoamericanes, tant entre el públic, com en les ponències i els debats. Sens dubte un fruit del reconegut activisme que aquestes ha vingut demostrant es el si del teixit associatiu i organitzatiu dels seus respectius països.

Es va parlar del problema de l'aigua i les importants avanços aconseguits per les mobilitzacions socials: A Bolívia hi havia un Ministeri de l'aigua; a L'Equador. s'havia aprovat una Constitució que era la primera en reconèixer el dret de les persones a l'aigua, i es parlava que “ també els animals i les plantes hi tenien dret”. Les lluites socials i el fracàs de la privatització de l'aigua a la majoria dels països de l'Amèrica Llatina, però, no hi havien facilitat del tot l'accés, perquè això fos possible, “calia la intervenció del poble per assegurar-se que allò que és públic arribi al poble”. La resistència contra l'explotació dels països capitalistes, tampoc no era suficient per assumir la sobirania, ja que “l'Estat no tenia poder per decidir per falta d'autonomia”. En alguns països com Hondures patien un procés de militarització i les manifestacions eren durament reprimides.

També es va parlar de la desregularització per afavorir les multinacionals i del retrocés que això suposarà per la majoria de productes llatinoamericans que no podran competir. Es van sentir veus com “L'Amèrica Llatina no vol un tractat de lliurecomerç” o bé “La Unió Europea amb les normes que dicta per afavorir el lobby empresarial és un actor d'anticooperació”.

Dues experiències de la Red Birregional han estat la Cimera dels Pobles, una xarxa creada el 2004 que actua com una mena de cimera paral·lela a la dels governants, organitzada de forma asimètrica i en la qual hi participen més de 300 organitzacions. Una altra experiència és el Tribunal Permanent dels Pobles que jutja a empreses on no hi ha regularització. El 2008 es van presentar 18 casos que tots van condemnar els governs del Nord. El procés sempre acompanya persones o grups que han estat damnificats.

Tot seguit es va donar a conèixer el calendari de mobilitzacions durant el semestre de Presidència espanyola de la UE, i la iniciativa d'Enlazando Alternativas: l'esmentada Cimera dels Pobles i el Tribunal Permanent dels Pobles, que se celebrarà al maig 2010 i servirà per enfortir noves convergències solidàries entre els pobles.

La veu de Cecilia, una noia llatinoamericana, durant el col·loqui va deixar molt clar fins a quin punt els països del Sud estaven tips dels països capitalistes: “Es una desvergonya haver de pagar el deute extern dels països que ens van colonitzar!”.