diumenge, 31 de gener del 2010

Taller de Gènere i Comunicació al FSCat

Comissió XIDPIC.CAT- FSM, FScat
Barcelona, 31 de Gener de 2010

El taller de la XIDPIC.CAT- XIPVG serveis per agrupar companyes de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i companyes i companys interessats en una comunicació no androcèntrica. En el taller es posen en comú els diversos indicadors a tenir en compte en la redacció de les notes, i articles que després s’elaborin sobre els diversos seminaris i tallers.
Els indicadors que s’empren són una adaptació molt simplificada dels utilitzats cada 4 anys pel ‘Monitoreo General de medios’ a nivell internacional.*
Malgrat els interessos d’assistència als diferents actes solen ser comuns a les periodistes i comunicadores que s’ofereixen a cobrir-los, es fa un esforç per poder fer el seguiment més variat.
L’any 2008 hi participaren 12 periodistes i comunicadores que cobriren un total de 16 activitats. En aquesta edició 2010 del FSCat n’hi han participat 10 que cobriran uns 14 seminaris. Aquestes periodistes i comunicadores són: Diva Criado, Conxa Garcia, Consol Lacida, Clara Guasch, Tona Gusi, Fabiola Llanos, Julia López, Mony Monell, Rosa Pelayo i Sonia Resina .
Aquests articles i aquestes notes es difonen a través de la ‘Red Internacional de Periodistas con Visión de Género’ que al seu torn els poden difondre a traves de les xarxes locals o regionals i dels propis mitjans de les i dels periodistes integrats a la Xarxa Internacional.


VISIBILITZACIÓ DE PERSONES
Títol del seminari ( llenguatge, visibilitza amb equitat?); Àmbit: local, nacional, internacional; - S’aporta legislació o regulacions específiques sobre equitat de gènere o drets humans?; Sexe i edat de les persones que hi ha a la taula o que porten el seminari; Ús del temps de les persones que hi ha a la taula o que porten el seminari; Sexe, edat i càrrec, treball i funció de les persones sobre les que és parla durant el seminari; Relacions familiars: a dones i a homes, se’ls hi aplica una o més relacions familiars?; Identificacions de sobre qui es parla com a víctimes i de qui o de què; Identificacions de sobre qui es parla com a supervivents i de qui o de què.
ANÁLISIS
Les dones són centrals en les exposicions?; I en els debats?; Es tracta directament el tema de la equitat o de la igualtat en les exposicions?; I en els debats?; L’exposició reforça o desafia clarament els estereotips?; I en els debats?; Ús del temps (homes - dones) en els debats.