dimecres, 30 de gener del 2008

per Montse G. Sosa. 'Baixos salaris, delocalitzacions...'

BAIXOS SALARIS DESLOCALITZACIONS, ACOMIADAMENTS I PACTE SOCIAL.

per Monte G. Sosa

En aquest seminari es va informar i debatre sobre les darreres lluites dels treballadors de varies empreses “en crisi”. Algunes d’aquestes lluites amb més de 2 anys de durada com el cas de la SEAT o la Telefònica.

Una de les conclusions més clares que els treballadors/as d’aquest col·lectiu han comprovat al llarg d’aquest temps és que “les crisis” han estat un gran frau. Les empreses sempre han proposta acomiadaments i pre-jubilacions per a treballadors i treballadores que han destacat per la seva acció sindical i/o amb més antiguitat. Aquestes crisis només responien a la voluntat de “depurar” i abaratir els costos salarials amb nous contractes precaris.

En el seminari també es va destacar però els aspectes positius d’aquesta llarga lluita: després de tot aquest temps, les treballadores i els treballadors han adquirit una experiència única, alhora que han tingut molt de temps per pensar i elaborar les seves estratègies.

Només una dada; a L’hospital Clínic durant l’any 2007 es van contabilitzar 3000 persones treballant i 21000 contractes.

Referent a la deslocalització, es va mostrar com aquest fet no és només entre diferents estats o països, sinó també a nivell local: empreses del territori català que canvien de localització dins el mateix territori per interessos amb empreses immobiliàries.