dilluns, 28 de gener del 2008

per Montse G. Sosa. 'El saqueig d'allò comú mitjançant els paradisos fiscals'

EL SAQUEIG D’ALLÓ COMÚ MITJANÇANT ELS PARADISOS FISCALS

per Montse G. Sosa.

Lluny de ser avorrit, aquest taller va ser una interessant explicació sobre els fluxos de capital i les transaccions financeres, que ens van oferir els membres d´ATTAC Catalunya.

Aquesta associació proposa, des de fa ja uns anys, l’aplicació de la tasa tobin;

Un impost sobre el flux de capitals arreu del món i que va ser proposat per l’economista James Tobin l’any 1971 i que va ser recuperada per l’ Ignasi Remonet el 1998.

Consisteix en pagar un impost cada vegada que es produeix una operació de canvi entre divises. Aquest impost es proposa que sigui baix, al voltant del 0,1%, per penalitzar només les operacions purament especulatives d’anada i tornada i en molt poc temps entre monedes.

Els ingressos derivats d’ aquest impost, serien destinats a combatre la fam mundial.

Es calcula que el moviment mundial de divises es mou al voltant de

2 .000.000.000.000 (2 bilions) de ptes. diàries, dels quals el 95% son pura especulació. Per poder imaginar que vol dir això, si és que ens és possible, si poséssim aquesta quantitat en bitllets de $ un sobre l ‘altre, tindrien una alçada de 40 vegades l’abarset.. CADA DIA !!!!!!

Naturalment, molts d’aquets diners van a parar a paradisos fiscals.

La aplicació de la Tasa Tobin , per ser eficaç, ha de ser articulada amb altres mesures que estan relacionades amb la gran especulació de capitals financers: la lluita contra els paradisos fiscals i l’anulació del deute extern (etern) dels països més empobrits.

Els paradisos fiscals contribueixen a la pèrdua de renda, i per tant, a l’ empobriment dels països més pobres.

En aquest punt quedava ben clar el per què de l’enunciat del seminari; Aquestes enormes quantitats són de diners públics i per tant podem parlar d’un saqueig.